Eszter barátnőmmel már évek óta együtt járunk mozogni. Még az egyetemen kezdtük, akkor spinninggel és úszással, aztán megtartottuk ezt a fajta közös programot, mert nagyon hasonló az ízlésünk ezen a téren. Ő is azokat a mozgásformákat preferálja, aminél ordít a jó zene, amire ritmusosan lehet valami egyáltalán nem unalmas és állandó ismétlődő mozgást csinálni, aminek azért legalább egy mérsékelt izomlázban van érezhető eredménye másnap. Végigjártunk már minden új őrületet az elmúlt években, megvolt a zumba, a hot iron, persze kipróbáltunk mindenféle vibrotrainert, voltunk speed fitness edzésen és mindenféle hiper-szuper berendezéses mozgást is leteszteltünk. Semmivel nem voltunk kimondottan csalódottak, de valahogy mindig oda lyukadtunk ki, hogy ár/érték arányban, illetve a mi szórakozásunk szempontjából a legjobb még mindig az, ha veszünk egy kondi bérletet valamelyik szimpatikus edzőterembe és egymást segítve csináljuk a különböző gyakorlatokat. Közben jókat csacsogunk, ha meguntuk beülünk szaunázni egyet levezetésként, végezetül meg mindig ledöntünk egy finom shaket a bárban, csak hogy jobban beleélhessük magunkat mekkora sportemberek vagyunk (arról persze senki nem beszél, hogy otthon vár mindig 1-2 pohár jó vörös bor).

A múlt héten egészen égből és légből kapott módon a gázpalack volt a téma. Eszterék kerti partit terveznek, aztán szedik össze, hogy mi kellhet hozzá – ez lesz az első ilyen, mondhatni azt is, hogy kertavató program, mert hát eddig nem igazán volt rá lehetőség. Tárcsát és grillt már szereztek otthonról, viszont nem akarnak tüzet rakni, úgyhogy a gázpalacknál maradtak, mint megoldás. És pont azt mesélte, hogy mennyire durva, már ilyet is lehet rendelni a neten és aznap ki is szállítják, ha azt akarom. Na persze ehhez nem árt, ha pesti az ember, vagy legalább a környéken él…

Találtak egy oldalt ugyanis, nevezetesen a roppantmód kézenfekvő gazpalackfutar.com weboldalt, ahol néhány kattintással már intézhetjük is a házhoz érkező gázpalackot, legyen szó PB-ről, grill palackról, CO2-ről, vagy gyakorlatilag bármi olyan gáztermékről, amit palackozott formában használnak háztartásokban, vagy akár nagyobb cégeknél is egyaránt. Csak meg kell adni a telefonszámot és visszahívnak. Ott gyorsan le lehet egyeztetni a ügyfélszolgálat segítségével, hogy mit szeretnénk csinálni és ahhoz ők mit tudnak pontosan ajánlani – így még kevesebb is a rontási lehetőség, mintha csak a neten a virtuális kosarunkba helyeznénk egy terméket – és ők már szállítják is a terméket. Budapesten belül akár már 2-4 órán belüli kiszállást is ígérnek, ez azért nem semmi, figyelembe véve a város kiterjedtségét és hogy milyen termékről van szó.

Amit Eszterék megrendeltek végül dátumos kiszállítással az egy kifejezetten grill palack, ami 5 kg PB gázzal van töltve. Ezt pontosan ilyen célokra ajánlják, már csak a kialakításából adódóan is (könnyebb megfogni). Mindezért cserébe 20 000 forintot fizetnek kiszállítással együtt, amiben benne van persze a palack is. Ez azt jelenti, hogy a legközelebbi töltésnél már csak 7000 forintot kell majd fizetniük. De a többi szolgáltatásuk is nagyon kedvező, plusz több méretben is árulnak palackokat, meg hát nem csak a háztartásokat próbálják kiszolgálni, hanem az ipari szektort is és ez mindig szimpatikus, mert tapasztalatom szerint az ilyen vállalkozásoktól mindig nagyobb profizmusra számíthat a vásárló. Például az is elég árulkodó, hogy nem csak Budapestre vállalják ezt a villámgyors kiszállítást, hanem akár az agglomerációba is, nem is akármennyire. Gyakorlatilag fél Pest megyét ellátják. Szóval ha mondjuk nekem Budaörsön fogy ki épp grillezés előtt a palackom, vagy az esti nagy vendégség előtt veszem észre Pécelen, hogy a fenébe is, megint most fogy ki a PB palack, semmi vész, ott is nyugodtan várhatom és számíthatok az ő segítségükre. És ezek csak kiragadott példák a még megannyi közül. Ez is csak abban erősít, hogy nem lehet ez rossz vállalkozás, ha ilyen széles körben képesek mozogni ilyen szűk határidővel, akkor biztosan megvan rá minden szükséges technikai hátterük.

Egyébként ha őszinte akarok lenni kicsit mindig is tartottam a gázpalackoktól. Eszternek is azt meséltem a shake mellett ahogy ez szóba került, hogy egyszer láttam a YouTubeon egy videót, ahol a tűzoltók demonstrálják, hogy mi történik ha szivárog egy gázpalack egy lakásban. Szépen belassítva látszik minden, ahogy telik az idő, változik a nyomás és egyszer csak hatalmas lángokkal szétrobban ez a hihetetlen nyomástartó edény. El sem tudom képzelni, micsoda energiának kell ahhoz felszabadulnia, hogy egy gázpalackot szétrepesszen, sőt, széttépjen gyakorlatilag. Mindig féltem éppen ezért ilyen termékeket használni az otthonomban, bár azt is tudom persze, hogy normál esetben ilyesmi nem történik, ha mindent az előírt módon alkalmazunk. De akkor is, az a lassított felvétel a robbanásról, aztán hogy még meddig égett ez az egész rendszer, nagyon beleégett a retinámba. És gyakorlatilag tehetetlen az ember az egésszel szemben, ha ilyesmi történik és az ajtó rossz oldalán vagyunk, gyakorlatilag semmi esélyünk sincs. Na de, most kizárólag a kerti alkalmazás fog szóba jönni, meg nem is az én lakásomról van szó, illetve kertemről, úgyhogy nem aggódom ennyire görcsösen. De azért ezt a videót megkerestem Eszternek is és megnéztük újra… Még mindig nagyon para.

A lényeg viszont az, hogy nagyon jól jött ez a házhoz szállításos lehetőség, ezeket a holmikat egyébként sem viheti akárki akármivel, amennyire én tudom. Ráadásul az, hogy gyakorlatilag fix dátumra és időpontra tudták megrendelni még könnyebbé teszi a rendszert. Nem szándékszom átállni a gázüzem használatára, ami a főzést illeti, de azért észben tartom ezt a lehetőséget. Remélem a kerti partit se mossa el az eső, szeszélyesek ezek a hónapok…