Új hoki korosztály – új kihívások

A nagyobbik fiam most került át a jégkorong csapatának U14-es korosztályába. Eddig a szó szoros értelmében csak gyerekjáték volt számukra a hoki egészen az U12-es korosztállyal bezárólag. Ez több mindenben is megnyilvánult. Például a meccseken csak a játékosok (no meg persze az edzők) saját maguk számolták a gólokat, a jégkorong szövetség nem tartotta nyilván. Inkább csak maga a játékélmény és -tapasztalat volt a lényeg. Mostantól kezdve viszont szigorúan számon tartják a gólokat, és azok alapján határozzák meg a bajnokságon elért helyezéseket. Ami még izgalmasabb szempont: eddig szigorúan tilos volt a body check, azaz az egymásnak való szándékos ütközések. Mostantól azonban szabad a pálya, a sportszerűség viszonylag tág határain belül szabad egymást lendületből megtaszítani. Sőt, akár nekipréselni a palánknak. Vagy akár többen bekerítve, több irányból egyszerre érkezve nagy sebességgel összenyomorgatni egy ellenfél játékost. Ezek mind-mind nagyon impozáns újítások egy friss és zsenge U14-esnek.

Na de az új élvezeteknek bizony súlyos ára van. Igaz, hogy ugyanúgy heti 3-4 edzés van csak, mint az előző korosztályokban, ám az edző az edzésnapokon túlra is szigorú utasításokat adott. Amelyik napon nem tart az egyesület edzést, akkor sem unatkozhat az U14-es csapat. Minden hétre precíz feladatsor érkezik, mely nemcsak az edzések tematikáját tartalmazza, hanem a kimaradó napokra is beoszt jó néhány féle feladatsort.

Eszik-e bagy isszák a tabatát?

Mindegyik alapos bemelegítéssel és gimnasztikával kezdődik, és nyújtással végződik, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Ezután négyféle feladatcsoport váltakozik. Az ugrálások, szökellések utasítást még értettem, és a különböző testtájakra fókuszált célirányos mozgatás értelmezése sem okozott gondot. A tabata edzésmódról viszont még nem hallottam korábban, ezért gyorsan utánaolvastam. Nagyon egyszerű feladatsorról van szó, a lényeg az intenzitásban rejlik. Nyolcféle mozgásformát kell 20-20 másodpercen keresztül rettenetesen intenzíven végezni, köztük 10-10 másodperces szünetekkel. Így egy kör 4 percig tart, és ezt a kört összesen ötször kell ismételni. Így válik egy tipikus tabata edzés összesen 20 perces intenzív mozgásformává. Mivel a nyolc különböző feladat nem annyira könnyen megjegyezhető, úgy döntöttem, a heti beosztással együtt kinyomtatom a tabatát is a fiamnak. Így folyamatosan szem előtt lehetnek a feladatai, és még véletlenül sem marad el egyik napon sem az előírt edzés.

Jajj ne! Kifogyott a tintapatron!

Igen ám, csakhogy a nyomtatóm az engedelmes feladatvégzés helyett piros villogással tiltakozott. Ahogy közelebb léptem hozzá, konstatáltam a hibaüzenetet: bizony kifogyott a tintapatron. Baj van. A gyerek mindjárt itthon lesz a suliból, és neki kellene kezdenie a tabata sorozatnak. Hogy utána felfrissült testtel és szellemmel készülhessen este a másnapi iskolai megmérettetésekre. Én pedig itt állok egy működésképtelen nyomtatóval, üres tintapatronnal. Rossz szájízzel nyomtam a hazaérkező gyerek kezébe a tabletet, hogy kerítsen magának a youtube-on egy tabata videót az edzéshez.

Én pedig gyorsan tintapatron után néztem, hogy két nap múlva már ne kelljen a képernyőről edzenie a fiamnak. Törekszem rá ugyanis, hogy minél kevesebb időt kelljen bármiféle képernyő előtt töltenie. Minek lessen youtube-ot, ha egyetlen kinyomtatott oldalon minden tudnivaló összefoglalható a tabata feladatsorokról!? Ráadásul ha lelaminálom ezt az A4-es oldalt, akár magánál is tarthatja. Jól jöhet, ha egy lyukasórásban például előre teljesítheti a napi előírást. Annál több ideje marad aznap délután és este!

tintapatron

Csakhogy ez a fránya tintapatron! Nem valami elterjedt gyártó készítette a nyomtatómat. És amikor legutóbb tintapatront rendeltem hozzá, már akkor is közölték a szaküzletben, hogy hamarosan megszüntetik a forgalmazását.

Tintapatront gyorsan a www.nyomtatoalkatresz.hu-ról

Új beszerzési forrást kellett találnom, ráadásul azonnal. Így kerültem a www.nyomtatoalkatresz.hu webshopba, ahol egyből megtaláltam a keresett tintapatront. A részletes adatlapba bele sem kellett mennem, máris díszelgett a termék neve mellett egy ciánkék pipa. Na álljunk csak meg egy szóra! Ez meg mit jelent? Gyorsan fellapoztam a megrendelésről szóló eligazításokat, és meg is találtam a pipák jelentését.

Zöld pipával azokat a tételeket jelölik, melyek készletről azonnal kiszállíthatók. Ezekben az esetekben a délelőtt beérkező megrendeléseket már aznap feldolgozzák és átadják a GLS futárszolgálatnak. Ennélfogva a kiszállítás legtöbbször már másnap megtörténik valamikor 8:00 és 17:00 óra között. A kiszállításhoz aznap reggel átküldik a futár mobilszámát. Továbbá megjelölnek egy háromórás intervallumot, amikor számítani kell a futár érkezésére. Ha ez hirtelen nem tűnik megoldhatónak, sokszor lehet a kiszállító futárral alkudozni. Ha nem túl nagy területet jár be az adott nap folyamán, akkor sokszor lehetséges egy közeli fekvésű kiszállítási helyszín után kérni a címünk sorra kerítését. Hasonlóképp azt is megkérdezhetjük a futáról mobilon, hogy éppen hol tartózkodik, amikor épp el kell indulnunk otthonról vagy hazaérünk. Így arra tudunk kerülni, és elcsíphetjük a futárt a másik helyszínen, hogy gyorsan átvegyük tőle a megrendelt tintapatront.

Na de térjünk csak vissza a ciánkék pipára! Ez a kategória 1-4 munkanapon belül ígért kiszállítást jelent. Ilyen megrendelés leadása után a lehető legrövidebb időn belül a pontos szállítási dátummal visszaigazolják a tintapatron várható házhozszállítását. Kissé elszomorodtam, mert a 4 munkanap nem tűnt túl ígéretesnek. Úgy tűnt, a fiamnak még legalább egy otthoni edzést a nyomtatott feladatsor nélkül kell teljesítenie a main kívül is. Ennélfogva egészen meglepődtem, amikor a megrendelés után egyetlen órával értesítést kaptam. Mégpedig azzal az üzenettel, hogy a tintapatron kiszállítását 2 munkanap múlva tervezik. Ez már egyből sokkal jobban hangzott!

…és már a kezemben is a keresett tintapatron

Két nappal később reggel meg is kaptam a futár mobilszámát a 3 órás intervallumról szóló értesítéssel együtt. Szerencsére dél körüli időpontot kaptam, és otthon tudtam tartózkodni végig. Így el tudtam kerülni a futár után való rohangászás kényelmetlenségét, és mégis nálam volt már kora délutánra a tintapatron. Gyorsan ki is cseréltem a nyomtatóban. Ezzel a részletes U14-es edzésbeosztást már ki is tudtam nyomtatni. A lap túloldalára pedig a tabata feladatlista került a pontos intervallumokkal. Így ezt a lapot csak egyszerűen lelamináltattam, és máris bármilyen körülmények között felhasználhatóvá vált. A tintapatronok esetében egyébként is célszerű a lamináltatás, hiszen a nyomtatott szöveg bármilyen folyadék hatására elmosódhat. Szemben a lézeres nyomtatókkal, melyek a tintát ráégetik a papírfelületre, így az kevésbé lesz érzékeny a nedvességre.

Még egy kellemes meglepetés a tintapatronommal kapcsolatosan

Ráadásul az én ritka gyártmányú nyomtatómhoz tudomásom szerint nem is létezett utángyártott tintapatron. A nyomtatoalkatresz.hu weboldalon azonban érdekes felfedezést tettem. A webshop gondos munkatársai összegyűjtötték minden létező nyomtatóhoz a hozzá tartozó, azaz vele kompatibilis kellékeket. A saját nyomtatómra rákeresve nemcsak az eddig megszokott gyári tintapatront kínálta fel a rendszer, hanem egy utángyártott tétel is került mellé. Innen tudtam meg, hogy nem is kellett volna eddig sem feltétlenül a méregdrága eredeti tartozékot vásárolnom. Ráadásul az utángyártott termékre 12 hónap garanciát nyújt a nyomtatoalkatresz.hu, szemben a Panasonic tintapatronra eddig kapott gyári 3 hónappal. Már megérte!