Hűséges típus vagyok az élet minden területén. Ha valami jól beválik, ahhoz nagyon tudok ragaszkodni. Ezért járok éve óta ugyanabba a konditerembe is. Egy idő után otthonossá válik a környezet, minden második embert ismerek arcról és mindig van kivel beszélgetni shake ivás közben a büfében.  Egyik edzőtársamról régóta tudom, hogy nagy környezetvédő. Legutóbb vele beszélgettem arról, hogy ki mit tehetne a Föld megmentéséért. Én jelenleg semmivel sem teszek többet, mint az átlag: szelektíven gyűjtöm a szemetet és nem használok eldobható műanyagot. De manapság a gyorsuló klímaváltozás ráébreszti az embert, hogy többet kell tennünk, mégpedig a lehető leggyorsabban. Megfelelő irány lehet, hogy megújuló energiaforrások felé váltunk. Ennek legegyszerűbb módja, hogy napelemeket veszünk házunk tetejére. Tudtam, hogy ezek a rendszerek nem olcsók, főleg, ha az ember a hosszútávú megoldásra és a jó minőségre szavaz, de még így is meglepett az áruk, amikor megnyitottam pár oldalt a napelemes rendszerek árai keresőszó beírása után. Edzőtársam viszont ajánlott egy kitűnő és megbízható kivitelezőt, akivel bátran belevághatok  a napelemes rendszerbe való beruházásba. Ez a cég pedig napelemrendszer.info volt. A cég weboldala teljesen meggyőzött arról, hogy ez a jó döntés és mindenképp náluk kell megvennem a napelemes rendszert.

A jól átlátható oldalon minden fontos információt megtalálunk, amire az elinduláshoz szükségünk lehet. Megtudtam például, hogyan is működik együtt a napelemes rendszer és a villamosenergia szolgáltató. Ugyanis, ha nem egy mindentől távol eső, magányosan álló ingatlanról beszélünk, akkor a napelemes rendszer be lesz kötve a szolgáltató hálózatába. Ez nekünk, felhasználóknak, két irányból is nagyon jó: ha épp többletet termel a napelemes rendszer, akkor a szolgáltató átveszi azt. Ha pedig éjszaka van vagy borús idő, akkor a villamosenergia ellátás automatikusan a hálózatról történik majd. Jól működő rendszerek esetén a felhasználónak nincs is egyéb dolga, mint ellenőrizni az év végi elszámolást, ami várhatóan nulla Forintra jön ki. Ideális esetben ugyanis a túltermelés és az extra felhasználási igény kiüti egymást.

Fontos tudni, hogy a napelemes rendszerek árai általánosságban nem könnyen megjósolhatóak, mert abszolút személyre és felhasználási igényre kell szabni. Ezért a napelemrendszer.info is csak átlagos méretekhez tartozó átlagos árakat szerepeltet az oldalán és felhívja a figyelmet arra, hogy személyes felmérés után lesz az árajánlatuk az egyedi igénynek megfelelően pontosítva. Árajánlatkérés után ugyanis a napelemrendszer.info munkatársa előbb telefonon, majd személyesen megkeresi az érdeklődőt és előre egyeztetett időpontban kijön felmérni az ingatlant. Célratörő kérdéseivel gyorsan feltérképezi szokásainkat és családunk valamint háztartásunk átlagos energiaigényét. Ez alapján tervezi meg a megfelelő napelemes rendszer méretét és kapacitását, plusz egy kis ráhagyást is tesz bele, hátha épp jövőre veszünk egy nagy energiafelhasználású háztartási gépet. Mi például évek óta tervezzük a klíma beszerelését, ezt mindenképp meg fogom említeni a napelemrendszer.info szakemberének, hogy már most bele tudja tervezni az energiaigénybe. Vásárlóként érdemes tisztában lennünk azzal is, hogy a napelemes rendszerek árait befolyásolja például a ház tájolása illetve a tető szerkezete. Ha nincs szerencsénk, lehet, hogy a tető dőlésszöge nem ideális vagy esetleg nem is bírja el a napelemek súlyát. Ezért jó, hogy a napelemrendszer.info munkatársa ingyenesen kijön a helyszínre felmérni a terepet. Az ő tapasztalata nem engedi, hogy valami soha meg nem térülőbe ruházzunk be.

Ne rémüljünk meg a napelemes rendszerek áraitól az első pillanatban, tanulmányozzuk át alaposan a napelemrendszer.info táblázatát a témához. Egy jól értelmezhető táblázatban ugyanis szépen levezetik, hogyan térül meg a beruházásunk kb. 10 év leforgása alatt. Ha pedig tudjuk, hogy a jó minőségű napelemes rendszer élettartam több évtized is lehet, akkor máris egyértelmű, hogy 10 év után már tiszta haszon, hogy belevágtunk. Azért meggazdagodni senki sem fog pusztán a visszatermelésből, de az mindenképp jó érzés, hogy tettünk valamit a károsanyag kibocsájtás csökkentéséért.

Megnyugtató információ, hogy a napelemrendszer.info mind a napelemek, mind az inverter esetében nagyon figyel a minőségre, csak megbízható, bevált, nagy márkákkal dolgozik együtt. Ez igazán fontos szempont, ha belegondolunk, hogy micsoda mostoha környezeti hatásoknak van kitéve a napelem a tetőn. Gondoljunk csak az őszi esőkre és viharokra vagy esetleg télen a hó súlyára. A napelem esetében a napelemrendszer.info mindig a Sharp kiváló minőségű termékeit használja. Ez a japán cég ugyanis már hatvan éve van jelen a napelem piacon, termékeiket még az űrtechnológiában is megtaláljuk. Az inverter és a tartószerkezet esetében is ügyelnek rá, hogy bírja az évtizedekig tartó terhelést. Hiába is választottuk ugyanis a legjobb ár-érték arányú napelemet, ha az első szélviharban megrongálódik a tartószerkezet hibája miatt. A napelemrendszer.info rendszerei esetében ez nem fordulhat elő. Így tehát érhető, hogy a napelem rendszer ára elsőre magasnak tűnik, de  hosszú évekre-évtizedekre kiváló működést garantál.

Ha úgy érezzük a napelemes rendszerek árai keresésünk eredménye után, hogy nem engedhetjük meg magunknak ezt a nagy beruházást, akkor érdemes megnézni a napelemrendszer.info pályázati lehetőségről szóló oldalát. Innen megtudhatjuk, hogy ugyan magánszemélyek számára jelenleg nincs lehetőség vissza nem térítendő támogatásra, lakossági támogatásra viszont kedvező, 0%-os kamatú (és 0% THM-ű) hitel formájában van lehetőség. A hitel futamideje maximum 20 év lehet, és 10% önerőt kell letennünk hozzá. Vállalkozások részére továbbra is elérhető a VEKOP keretében a hitel+támogatás kombináció a Közép-Magyarországi Régióban. A többi régióban pedig GINOP keretében nyílik lehetőség vissza nem térítendő támogatásra. Ezekre elsősorban a régebbi építésű épületek nagy megtakarítást eredményező, komplex épületenergetikai fejlesztésével van esély pályázni.

Az átfutási időről érdemes tudni, hogy kb. 2 hónapot vesz összességében igénybe, amiből a napelem tényleges felszerelése a tetőre már csak pár óra. A leghosszabb átfutása általában az engedélyezési folyamatnak, a dokumentálásnak és a kétirányú villanyóra megérkezésének van. Ha figyelembe vesszük, hogy milyen komoly elszámolás, adás-vétel történik a háttérben, akkor érthető, hogy ehhez kell egy pontosan mérő eszköz is. A napelemrendszer.info munkatársai szerencsére végig kísérnek minket az adminisztráció útvesztőjében, így minden szabályosan és engedélyeztetve kerül átadásra. A tényleges üzem pedig csak akkor kezdődhet meg, amikor minden adminisztrációs akadály elhárult. Addig maximum egy rövid tesztüzem erejéig próbálhatjuk ki új napelemes rendszerünket.

Edzőtársam olyan lelkesedéssel mesélt új napelemes rendszeréről és arról, milyen jót tesz a megújuló energiaforrás használatával a környezetnek is, hogy én is kedvet kaptam hozzá. Most még csak elküldtem az ajánlatkérő űrlapot, ezután telefonon, majd személyesen konzultálok a napelemrendszer.info munkatársaival és kíváncsian várom az ajánlatot. Ha pedig szükséges lesz, megpróbálom igénybe venni a kamatmentes hitelt. Így végre megvalósulhat egy régi álmom és nagyot lépek a fenntartható fejlődés felé. Az ingatlanom piaci értékét pedig az első pillanattól nagyon meg fogja növelni a beruházás.