Egy barátnőmmel, Fatimével rendszeresen járunk jógázni, és azt hiszem, már nem is tudnánk meglenni ezek nélkül a feltöltődést, erőt és relaxáltságot hozó alkalmak nélkül.

Járunk egyébként biciklizni, meg túrázni is szoktunk, de a jóga más, mert ott a mentális-spirituális és fizikai sík sokkal koordináltabban kell együttműködjön. A jógát olyan másfél éve kezdtük csak el, de érdekes módon azóta a kapcsolatunk is sokat javult, nem csak az egyéni közérzetünk, illetve egyéni testi-lelki állapotunk.

A jógaórák után ugyanis az utóbbi egy évben el szoktunk menni egy teázóba is, és ilyenkor egész más hangulatban tudunk beszélgetni, mint amikor mondjuk közvetlen munka után, általában valami stresszhelyzetből épphogy csak kilépve iszunk meg egy kávét valahol a városban.

A jógázás utáni beszélgetéseink tehát egyrészről intimebbek, megnyílósabbak, de másrészről kreatívabbak, invenciózusabbak, szociálisabbak is.

Legutóbb például a kollektív felelősségvállalásban való részvétel fontosságáról beszélgettünk a környezetvédelem kapcsán, és elhatároztuk, hogy az eddigi pozitív rutinjaink mellett, mint például szelektív szemétgyűjtés és komposztálás, újabb lépéseket is kellene tennünk az ügy érdekében. Kitaláltuk például, hogy még inkább lecsökkentjük a műanyagzacskók jelenlétét a mindennapjainkban, és hogy eztán kizárólag használt ruhákat fogunk vásárolni, újakat nem, ugyanis a ruha-, és divatiparnak, bár sokan nem tudják ezt róla, hatalmas ökológiai lábnyoma van.

Emellett a megújuló energiáról is beszéltünk, és arról, hogy napelem-rendszert telepíteni akár a mi házainkra is lehetne, s hogy akkor ennek is utána kéne járni, hogy milyen lehetőségek vannak, vannak-e mondjuk napelemes pályázatok. Ami érdekes, hogy Fatime két nap múlva már küldte is nekem a linket, hogy hol nézzek körül, pedig rendszerint kettőnk közül én szoktam proaktívabb lenni, viszont most az történt, mint kiderült, hogy Fatime a jógás estén szóba hozta a férjének, Szabolcsnak a dolgot, aki azonnal rákapott az ötletre, s lelkesen ecsetelni kezdte feleségének a lehetőségeket, amiket ő már egy ideje mérlegel.

Szabolcs egyébként nem egy nagy környezetvédő, ellenben a technikai újdonságokat és a spórolási praktikákat, különösképpen pedig az e kettő hibridjeként leírható lehetőségeket nagyon is szereti kipróbálni. Volt például egy szobabiciklijük is, amelyik képes volt áramot termelni, ha tekerték.

Visszatérve azonban a napelemes rendszerekkel kapcsolatos linkre, amit Fatime küldött, azt kell mondjam, hogy tényleg okos, informatív oldalról van szó. A napelemes pályázatok kapcsán a legfontosabb tudnivalók gyönyörűen össze vannak szedve kezdve a hitelezési feltételek alapos számbavételétől egészen a pályázati számokig, azonban az oldal ezen túlmenően is rengeteg hasznos információval szolgál.

Megtudhatjuk például, hogy nagyjából milyen változók befolyásolhatják azt, hogy ingatlanunk alkalmas-e napelemes rendszer telepítésére vagy sem. Ezek közé tartozik többek között a fekvés, a tető stabilitása vagy a tető dőlésszöge.

Ezen kívül tájékozódhatunk a napelemes projektek várható megtérüléséről is, de bőséges információ található az olyan élvonalba tartozó, minőségi termékekről is, mint például a Schletter tartószerkezetek vagy Sharp napelemek, melyekre amúgy Szabolcs is esküszik.

Fatime egyébként egészen felvillanyozódott, hogy végre megint lesz egy nagy közös kalandjuk Szabolccsal, és egyelőre úgy fest, hogy a dologba én is beszállok, hiszen ha magunknak megadjuk a jóga által nyújtott egyensúlyt, igyekeznünk kell ugyanezt megadni a környezetünknek is.